+31 6 24 94 39 96 - tevens WhatsApp
Premdani Ayurveda Clinic

Ghee – een parel van de Ayurveda

Een aantal jaren geleden was ik onder behandeling in de Premdani Ayurveda Clinic. Ik ben er enorm van opgeknapt. Etienne raadde me toen o.a. aan om ghee te gebruiken en vertelde toen terloops dat ghee in de Indiase huishouding behalve in de keuken, ook wordt gebruikt als zalf op (brand)wonden, oppervlakkig huidletsel en bij de behandeling van littekens. Sinds die tijd heb ik mezelf met succes met ghee behandeld wanneer ik een aanval van jeukende eczeem had.

Bij mijn werk in de particuliere thuiszorg kreeg ik te maken met een stokoude rolstoelpatiënt met een recidive decubitus in de 2e graad. Wat een getob en ellende voor de man! We werkten in een team van verpleegsters en verzorgenden, er was geen duidelijk behandel- protocol en iedereen deed maar wat goed leek. Zijn vaste hulp vertelde me dat het soms wel drie maanden duurde voor de wond dicht was. En dan kreeg hij intussen ergens anders een nieuwe wond.

Na drie weken aanmodderen zonder enige verbetering kon ik het niet langer aanzien. Ik stelde voor om ghee in te zetten en een vast behandelplan te volgen. Mijn collega’s gingen akkoord. In de periode daarna had ik veertien dagen lang geen dienst bij deze patiënt. Een week later belde een van mijn collega’s: De wond was dicht, niet te geloven. Iedereen was verbaasd, ik ook. Dát had ik niet verwacht. Het betrof hier weliswaar een kerngezonde 99- jarige in uitzonderlijk goede conditie, maar toch!

Drie weken later was de wond nagenoeg genezen. De patiënt werd sindsdien dagelijks meerdere malen preventief met ghee behandeld op drukplekken. Met succes, want de conditie van zijn huid verbeterde zienderogen en hij heeft tot zijn dood, hij werd 101, geen decubitus meer ontwikkeld.
Ghee is vloeibaar goud, een godsgeschenk voor de mens, een parel van de Ayurveda.

WhatsApp chat