+31 6 24 94 39 96 - tevens WhatsApp
Premdani Ayurveda Clinic

Hoe verbeter je je geheugen?

Onze moderne levensstijl heeft grote invloed op ons geheugen.  We hebben altijd maar haast en  moeten vaak onder druk presteren, en dat verzwakt ons geheugen. En ons geheugen is zo belangrijk. Door ons geheugen zijn we in staat om ons allerlei gebeurtenissen uit ons leven te herinneren. We herinneren ons onze gevoelens en gedachten, maar ook gezichten en namen, geuren enz. Het is dan ook begrijpelijk dat het voor de meeste mensen een schrikbeeld is om hun geheugen te verliezen door bijvoorbeeld ziekte of dementie. Gelukkig blijft het geheugen bij heel veel mensen goed functioneren, maar feit is wel dat dit minder wordt naarmate we ouder worden. En hiertegen kunnen we ons volgens Ayurveda wapenen.

 

 

 1. Ayurvedische geschriften

Onze hersenen hebben drie delen die op de een of andere manier verbonden zijn met ons geheugen.  Er is een bewust deel dat verbonden is met herinneringen van de huidige tijd.  Een ander deel is gerelateerd aan dingen die we met grote moeite kunnen herinneren, en het derde deel is gerelateerd aan dingen we echt niet meer weten en die soms als dromen weer tevoorschijn komen.
Om deze drie vormen van herinneringen zo optimaal mogelijk te houden, worden in de Ayurvedische geschriften diverse middelen genoemd die we hiervoor kunnen gebruiken:

 

 • In de Agni Purana (hfd.29) en in Ayurvedische geschriften wordt Brahmi-poeder genoemd voor een goed geheugen en een goed denkvermogen. Elke ochtend gebruiken met verse melk.
 • De Ayurvedische geschriften Charaka en Sushruta spreken over het dagelijks eten van groene groetensoep gemaakt o.a. van Brahmi. Voor een sterk geheugen.
 • Ook Shankhpushpi-poeder wordt genoemd als bijzonder goed om het geheugen te verbeteren. Elke dag innemen met verse melk. Ook goed voor het functioneren van de hersenen.
 • In de Ayurvedische literatuur wordt ook het mengsel van amandelen met suiker (Halava) genoemd als een uitstekend middel om de hersencellen te verbeteren en het geheugen te versterken.
 • Ook wordt een mengsel genoemd van 1 gram zwarte peper en 10 gram honing. Twee keer per dag innemen voor een beter geheugen, een beter gezichtsvermogen en voor het tegengaan van vroegtijdig grijs worden.
 • En er staat ook geschreven: hou het hoofd koel, en de voeten warm!

 

 1. Praktische tips voor de verbetering van ons geheugen

 

 • Goede voeding

Fruit, groenten, rijst, bonen, peulvruchten enz. Geen vlees.  Met name walnoten, zonnebloempitten, amandelen  zijn goed voor het geheugen, evenals geelwortel en ghee (geklaarde boter).

 

Noodzakelijke vitaminen voor onze hersenen

Vitamine B2:            in gekiemde granen, groene bladgroenten en noten.

Vitamine B1:            in melk, kaas, groene groenten, tomaat en abrikoos.

Vitamine B6:           vooral in volle granen, gist, gedroogde bonen, aardappelen, fruit en groene groenten.

Vitamine B12:         vooral in melk, wrongel en kaas.

Vitamine C:             vooral in tomaten, meloenen, groene bladgroenten, kool, aardbeien en rapen.

Vitamine E:              vooral in tomaten, gedroogde bonen,  peulvruchten, granen, spinazie en groene groenten.

 

Belangrijke mineralen voor onze hersenen

Calcium:                    vooral in bonen, granen en peulvruchten.

Natrium:                   vooral in peulvruchten en kaas.

IJzer:                         in groene groenten, peulvruchten, bonen, noten enz.

Kalium:                     in peulvruchten, groene bladgroenten, bonen, granen, melk, fruit (vooral bananen en sinaasappels).

Zink:                           in bonen, granen en peulvruchten.

Magnesium:            in sojabonen, melk, groene groenten, peulvruchten enz.

Fluoride:                   in thee, koffie, sojabonen en drinkwater.

Koper:                       in granen, paddenstoelen, groene erwten, bonen, enz.

Selenium :                in volle granen, melk, kaas, groenten, enz.

 

 • Yoga-oefeningen

Yoga-oefeningen zorgen voor een goede zuurstofvoorziening voor ons lichaam en voor onze hersenen. Daarom zijn ze ook belangrijk voor ons geheugen. Ayurveda spreekt in dit verband over vyayama (energie door oefening). Er zijn verschillende vormen van (o.a. pranayama’s) die met elkaar gemeen hebben dat ze energie aan het lichaam geven en onze geest kalmeren. Door deze oefeningen (die niet moeilijk zijn en niet veel tijd kosten) worden gifstoffen uit de buikholte verwijderd en wordt de spijsvertering versterkt.  En onze geest wordt zuiverder gemaakt.

 

 • Voldoende nachtrust

’s Nachts moeten onze hersencellen zich herstellen van alle inspanningen van de dag. Daarvoor is het beste om vroeg naar bed te gaan. Het is heel belangrijk dat we tussen 22.00 en 02.00 uur slapen. Het is dan de zogeheten pitta-tijd: de tijd van vertering en verwerking. We moeten dan slapen om te dromen.

Tip: als je naar bed gaat, ga dan recht liggen, sluit je ogen  en herinner je je alles wat je de hele dag gedaan hebt, vanaf de ochtend tot en met de avond. Doe dit elke avond en je zal merken dat je geheugen erdoor verbetert.

En nog een feit: Mensen die met hun hoofd naar het oosten of zuiden liggen, hebben een sterk geheugen.

 

 • Meditatie

Het is belangrijk om elke dag te mediteren. Hiermee kunnen we veel ballast uit onze geest en ons geheugen verwijderen, waardoor we meer ruimte en lucht krijgen. En ons geheugen beter kan functioneren.

Door te mediteren herstellen we de balans in ons leven. En in onze jachtige tijd is dit beslist nodig. Een zeer goede meditatietechniek – die ik zelf ook gebruik – is die van de Brahma Kumaris.

 

 • Pancha Karma

In de Ayurvedische geschriften wordt veel aandacht besteed aan pancha karma in relatie tot het geheugen. Volgens Ayurveda zijn problemen met het geheugen een gevolg van een onbalans van de dosha’s (vatta, pitta, kapha) die weer hersteld kan worden met een pancha karma-behandeling.

Pancha karma is een behandelmethode die uit verschillende therapieën bestaat. Met name oliemassages vormen een belangrijk onderdeel ervan. Het is een verjongende, vitaliserende en reinigende behandeling waardoor je zowel lichamelijk als geestelijk weer in evenwicht komt. Immers, ons lichaam is vaak niet alleen op fysiek niveau in onbalans (bijv. vergiftiging door voedsel), maar ook op geestelijk niveau. Dit treedt op als onze we onze negatieve emoties (opgekropte woede, schuldgevoel, lang gekoesterd verdriet) niet verwerken. Dit leidt uiteindelijk ook tot het ontstaan van ziekten. Pancha karma herstelt dit evenwicht en dat heeft weer een positief effect op ons geheugen.

 

We noemen hier een aantal therapieën die bij pancha karma worden toegepast.

 

 1. Abhyanga

Abhyanga is een traditionele Ayurvedische oliemassage waarbij warme kruidenolie op basis van sesamolie in het gehele lichaam wordt gemasseerd. Deze massage wordt bij elke pancha karma-kuur gebruikt. De warme olie wordt snel door het lichaam opgenomen en dan komen afvalstoffen vrij die in een later stadium (bij swedana: de zweettherapie) worden afgevoerd.

Deze lichaamsmassage ontspant lichaam en geest en verbetert het uithoudingsvermogen en de weerstand. Afvalstoffen worden versneld afgevoerd en alle lichaamsfuncties worden geactiveerd. Het is een echte verjongingskuur.

 

 1. Swedana

Swedana is een zweetbehandeling die meteen na de oliemassage wordt gegeven. Het heeft een diep reinigende werking en zorgt voor afvoer van gifstoffen. Het versterkt de stofwisseling, normaliseert het lichaamsgewicht en zorgt voor afname van vermoeidheid, verzuring en stress. Het verbetert de doorbloeding en het uithoudingsvermogen, bestrijdt cellulitis en verhoogt de weerstand.

 

 1. Shirodhara

Shirodhara is een hoofd/schedelbehandeling waarbij warme medicinale olie twintig minuten lang in een dun straaltje – uit een hangende koperen pot – over het voorhoofd stroomt ter hoogte van het derde oog.

De behandeling is rustgevend en erg effectief bij hoofdpijnklachten, stress en allerlei nerveuze aandoeningen zoals slapeloosheid, vermoeidheid, hyperactiviteit, geheugenzwakte, etc.

 

 1. Nasya

Nasya is een behandeling om voorhoofd en bijholten te reinigen. In liggende houding worden kruidenextracten, oliën of poeders d.m.v. een pipet via de neus toegediend. De behandeling wordt gegeven bij aandoeningen van het hoofd, de nek en bij mentale stoornissen. Nasya is effectief bij concentratie- en geheugenproblemen, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, verkoudheden en allergieën.

 

 1. Marma-massage

Bij de marma-massage worden de 107 marma-punten gemasseerd. Dit zijn de plaatsen in ons lichaam waar verschillende lichaamsweefsels elkaar ontmoeten. Het masseren ervan helpt om geblokkeerde energie vrij te maken. Dit zorgt o.a. voor stimulering van het lymfesysteem en de bloedsomloop en voor een betere werking van de organen.  De massage helpt ook bij stress, vermoeidheid en slapeloosheid.

 

 1. Pinda Swedana

Pinda Swedana is een kruidenstempel-massage. Kruidenbuiltjes met geneeskrachtige kruiden worden eerst in warme olie gedompeld en vervolgens gebruikt om het lichaam mee te masseren. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt. De massage bevordert de afvoer van afvalstoffen en werkt reinigend op de organen. Het geeft verlichting bij reuma, jicht, spierpijn e.d. en zorgt tevens voor een intense ontspanning.

 

 1. Basti : Colon Hydro-Therapie (CHT)

De Colon Hydro Therapie (CHT) reinigt de dikke darm en verwijdert bacteriën en hun gifstoffen. Het is een darmspoeling met Ayurvedische kruiden en oliën waarmee ook gassen, slijm (mucus), parasieten, wormen, schimmels (candida albicans), zuren en afvalstoffen van cellen worden verwijderd. CHT stelt daarmee de darm weer in staat zijn natuurlijke taken van opname van water, zout en vitaminen, peristaltische beweging en assimilatie optimaal te vervullen.

De CHT zorgt er ook voor een betere doorbloeding en een gevoel van helderheid in het hoofd.

 

N.B.    We kunnen zonder meer stellen dat onze dikke darm door westerse eet- en leefgewoonten vervuild raakt. Langzamerhand hoopt zich daar ama (onverteerd voedsel) op dat een bron is van allerlei ziekten. Maar het veroorzaakt ook plakvorming aan de wanden van de dikke darm. Hierdoor kan de dikke darm niet goed meer functioneren. Voor een optimale gezondheid (dus lichamelijk én geestelijk) is volgens Ayurveda darmreiniging dan ook beslist noodzakelijk. En in geval van ziekten zorgt het voor 50% voor genezing.

 

 

 • Suiker en Alzheimer

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van frisdranken het risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer kan vergroten. Welk mechanisme hieraan ten grondslag ligt, is nog niet exact bekend, maar zeker is dat het te maken heeft met het gebruik van suikers. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het verband tussen het vaker voorkomen van de ziekte van Alzheimer in combinatie met de symptomen van obesitas en diabetes.

Duidelijk is wel dat Alzheimer een direct gevolg is van de fermenterende  en verwoestende werking van zuren op de hersencellen. En omdat alle  geraffineerde suikers een verzurende werking hebben op gezonde cellen, inclusief hersencellen, kunnen zij een oorzaak zijn van Alzheimer. Dus voor ons lichaam én voor ons geheugen is het beter om geen geraffineerde suikers te nemen!

 

 

 

Met Ayurveda werk je aan de verbetering  van je geheugen!

 

 

WhatsApp chat