+31 6 24 94 39 96 - tevens WhatsApp
Premdani Ayurveda Clinic

Afvallen met Ayurveda

Ik ben een man van bijna 65 jaar. Ik had de laatste decennia al enige onbestemde klachten en ik werd steeds zwaarder. In het grijze verleden heb ik bij tijd en wijle vele serieuze pogingen ondernomen om af te vallen, maar het schoot allemaal niets op en ik viel steeds weer terug naar het oude formaat, dat wil zeggen met een flinke buik, dus met recht jojoën. Zo’n 15 jaar terug ben ik vegetarisch gaan eten, maar volstrekt om andere redenen dan om af te vallen. Deze manier van eten vind ik heel lekker, dus ik eet nog steeds vegetarisch. Maar je valt er niet van af, althans mij heeft het niet geholpen. Toen ging ik een keer naar een lezing van Etienne Premdani over de Ayurveda, de 5000 jaar oude geneeskunst uit India. Ik hoorde over de constituties van de mens en over het grote probleem van de verzuring ten gevolge van onder meer de voeding. Verzuring als ziektemaker is al 5000 jaar bekend in de Ayurveda. Die lezing heeft mij – uiteindelijk – de logica van het geheel veel beter doen inzien.

Nu kreeg ik steeds meer last van vervelendigheidjes. Eerst een kriebelhoest waarvoor ik een hoestdrankje kreeg van de dokter, later keelpijn waarvoor ik een antibioticakuurtje kreeg, en ik kreeg ook last van boertjes. Het ging allemaal niet over en toen groeide bij mij het idee, dat die vervelendigheidjes misschien wel aan een bepaalde voeding konden liggen, waardoor alles niet meer zo optimaal functioneerde. Toen dacht ik terug aan de lezingen van Etienne Premdani en zijn verhaal over de verzuring en uiteindelijk heb ik bij hem een consult aangevraagd.

Etienne deed toen een zogenoemde ALBA (Ayurveda Live Blood Analysis). Hij nam enkele druppeltjes bloed af en bekeek die door de microscoop. Ik kon zelf meekijken op een groot beeldscherm en hij legde alles uit wat ik zag. Etienne zag redelijk uitgeputte bijnieren, lichtelijk Candida (een schimmel), een beetje spastische darm, allergieën, vermoeide lever en nog zo het een en ander. Hij adviseerde mij eerst ontzuren en ontgiften, enige darmspoelingen en stelde een behandelplan op. Ik ben naar huis gegaan met een aantal potjes met Ayurvedische kruidenpreparaten en het advies om maar veel te drinken met bepaalde mineralenzouten en om toch wel even de kaas te laten staan. Ik heb inmiddels een paar darmspoelingen gehad. Bij deze spoelingen worden bijzondere kruiden en oliën voor een goede darmflora bij de spoeling gebruikt. Het is wel even een vreemd gevoel met een slang onder in je lichaam, maar het gebeurt zeer hygiënisch en met zachte massages op de buik, niet pijnlijk. Ik voelde mij elke keer na zo’n spoeling als herboren, schoon en licht.

Het resultaat van dat al vind ik nu na een maand verbluffend. Ik voel mij nu meer dan gezond, veel energieker, slaap geweldig goed en ik heb geen last meer van kriebelhoest en keelpijn. Ik ben niet naar Etienne gegaan om af te vallen, maar het is een heel bijzonder plezierige bijkomstigheid dat het wel is gebeurd. Ik heb in de afgelopen maand geen moment honger geleden en eet nog steeds heel goed. Mijn vrouw is in de Ayurvedische kookboeken gedoken en wij zijn daardoor wel op een iets ander voedingspatroon gekomen. In ieder geval zijn mijn fysieke klachten nu volledig verdwenen en ik voel mij alleen maar gezonder worden. Ik merk ook een groot bijkomend voordeel van een veel opgeruimder en blijer gevoel. Dat komt volgens mij niet alleen omdat er nu letterlijk een stukje last van mijn lichaam is afgevallen, maar ook door de Ayurvedische voeding zelf, die een gezonde geest bevordert en daarmee ook stellig meehelpt om fysiek gezond te blijven.

WhatsApp chat