+31 6 24 94 39 96 - tevens WhatsApp
Premdani Ayurveda Clinic

Je hersenen: wees er zuinig op en verzorg ze goed!

In onze moderne, drukke tijd hebben onze hersenen heel wat te verduren. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat krijgen ze continu allerlei impulsen te verwerken. Dankzij internet zijn we voortdurend verbonden met de hele wereld….  Deze verworvenheid gaat wel ten koste van onze hersenen. Die krijgen nauwelijks meer rust. En wat te denken van de stress en de haast waarmee we elke dag te maken hebben? Onze moderne levensstijl heeft een heel negatieve invloed op onze hersenen en dan met name op ons geheugen. Daarom is het van het grootste belang om onze hersenen goed te verzorgen! Hoe? Door te doen wat Ayurveda voorschrijft!

Blijf bij de tijd en leef gezond!
Het is inmiddels algemeen bekend dat we door het trainen van ons denkvermogen, onze geheugencapaciteit kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van denkpuzzels en het lezen van boeken en artikelen. Maar ook het volgen van documentaires op tv is goed voor ons geheugen. Bij de tijd blijven is het devies. Dingen doen die uitdagen en aan het denken zetten. Uiteraard is een ook gezonde leefstijl goed voor ons geheugen. Goede voeding, voldoende lichaamsbeweging, yoga-oefeningen en meditatie brengen lichaam en geest weer in balans en bevorderen een goed geheugen.

Geheugen
Hersenen kunnen we onderverdelen in drie delen: het bewuste, onderbewuste en onbewuste deel van onze geest. Ze hebben alle drie een relatie met het geheugen. Het bewuste deel van onze geest is het deel dat gerelateerd is aan het heden: aan dingen die zich in het nu afspelen en die we gemakkelijk voor de geest kunnen halen. De onderbewuste geest is gerelateerd aan herinneringen die we alleen met inspanning weer voor de geest kunnen halen. Dit is het deel waar stress en vermoeidheid en ouderdom grote invloed op hebben! In het derde deel, de onbewuste geest, liggen de herinneringen die vergeten zijn en die we niet meer ‘naar boven kunnen halen’ ook al doen we nog zo ons best daarvoor. Af en toe verschijnen de herinneringen en gebeurtenissen die in dit deel van onze geest zijn opgenomen, in de vorm van dromen.

De oude geschriften
Ayurvedische medicijnen hebben het vermogen om veel ziekten te genezen, zonder nadelige bijwerkingen. Ook voor een goed geheugen heeft Ayurveda medicijnen die zich al jarenlang bewezen hebben. Ze werden al in de oudste geschriften genoemd! Zeker is dat deze medicijnen ook geen nadelige invloed hebben op het lichaam, in tegenstelling tot de reguliere medicijnen die voorgeschreven worden ter verbetering van het geheugen.
Wat zeggen de oude geschriften over het geheugen?

 • In de Agni Purana (een van de 18 Mahapuranas, Hindoeïstische religieuze teksten) staat een medicijn genoemd dat het leven helpt verlengen en goed is voor de kracht van het geheugen: Brahmi. Men moet er elke ochtend 240 tot 500 mg poeder van innemen, samen met melk.
 • In Ayurvedische geschriften als de Charaka en Sushruta staat dat dagelijks 3 gram groene groentesoep (gemaakt van Brahmi) goed is voor het geheugen. Brahmi bladeren smaken overigens naar tamarinde.
 • In de Chikitsa Chandrodaya (Ayurvedisch geschrift) wordt ook het belang van Brahmi genoemd. Regelmatig gebruik ervan verbetert het vermogen om te denken en te begrijpen. Het is ook goed voor het geheugen. In dit geschrift wordt ook gesproken over amandelen en Halava (zoete nagerechten): heel goed voor de hersencellen en het geheugen!
 • Ook in andere Ayurvedische boeken wordt Brahmi aanbevolgen voor een goed geheugen, evenals Shankhpushpi (kruid) en amandelen. Regelmatig gebruik ervan is goed voor de hersencellen. Het geeft verkoeling aan de hersenen, het geheugen wordt er beter van en het werkt genezend bij problemen die gerelateerd zijn aan nervositeit.

 

Brahmi wordt dus bij uitstek genoemd in Ayurvedische geschriften als een middel om het geheugen te verbeteren. Het is verkrijgbaar in veel verschillende vormen, zowel voor kinderen als volwassenen. Het wordt niet alleen gebruikt om het geheugen en de denkcapaciteit te verbeteren, maar ook als anti-depressivum.

 

 • Bhav Prakash noemt ook het belang van Shankhpushpi voor een goed geheugen. Elke dag 3 tot 6 gram Shankhpushpi-poeder met melk is volgens hem uitzonderlijk goed om het geheugen te verbeteren. Het heeft ook een positieve invloed op de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen.
 • Volgens een oud Grieks geschrift is de beste manier om het geheugen te verbeteren: het hoofd koel houden en de voeten warm!
 • In Ayurvedische boeken wordt veel aandacht besteed aan massage. Het masseren van hoofd en voeten met koolzaadolie wordt aanbevolen om het geheugen te verbeteren. In het algemeen is het goed om het hoofd regelmatig met olie te masseren: dat is goed voor de bloeddoorstroming en voor het geheugen. Het werkt positief op het gezichtsvermogen en doet hoofdpijn verminderen.
 • Ook worden Ginkgo en Ashwaganda (kruid) in Ayurvedische boeken genoemd als heilzaam voor de hersenen. Ook Vacha (Ayurvedisch medicijn) wordt genoemd als middel dat het geheugen verbetert.
 • Tip 1 : Voeg 1 gram zwarte peper toe aan 10 gram honing en drink/eet dit mengsel twee keer per dag. Het is uitstekend voor het geheugen en het gezichtsvermogen. Bovendien gaat het vroegtijdige vergrijzing van de haren tegen.
 • Tip 2 : Als u naar bed gaat, ga dan eerst languit op bed liggen. Sluit uw ogen en laat alle activiteiten die u die afgelopen dag gedaan heeft, de revue passeren. Doe dit elke avond en u zult merken dat uw geheugen sterk verbetert.
 • Mensen die met hun hoofd naar het oosten of zuiden slapen, hebben een goed geheugen.

Vitaminen voor de hersenen

Onderstaande vitamines zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van de hersenen en daarmee van groot belang voor een goed geheugen.

 1. Vitamine B1: in gekiemde granen, groene bladgroenten en aardnoten.
 2. Vitamine B2: in melk, kaas, groene groenten, tomaten en abrikozen.
 3. Vitamine B6: in volkoren granen, gist, gedroogde bonen, aardappelen, fruit en groene groenten.
 4. Vitamine B12: in melk, wrongel en kaas.
 5. Vitamine C: vooral in tomaten, meloenen, limoenen, groene bladgroenten, kool, aardbei en rapen.

Minerale zouten voor de hersenen
Calcium:
houdt de hersenen helder. Zit vooral in bonen, granen en peulvruchten.
Natrium:
essentieel voor ons verstand. Het zit in peulvruchten en kaas en eigenlijk in bijna alles wat eetbaar is.
IJzer: zit o.a. in groene groenten, peulvruchten, bonen en aardnoten.
Kalium: versterkt het hele lichaam. Het zit vooral in peulvruchten, groene bladgroenten, bonen, granen, melk, fruit, met name bananen en sinaasappels.
Zink: houdt het verstand in een goede conditie. Het zit in bonen, granen en peulvruchten. Deze producten moeten we dagelijks voedsel eten.
Magnesium: versterkt de geest. Zit in sojabonen, melk, groene groenten, peulvruchten, enz.
Fluoride: geeft het verstand de mogelijkheid om te denken en te begrijpen. Zit in thee, koffie, sojabonen en drinkwater.
Koper: essentieel voor de hersenen. De beste bronnen zijn granen, champignons, groene erwten en bonen.
Selenium: verfrist en versterkt de geest. Zit o.a. in granen, melk, kaas en groenten.

Door de zon verwarmde olie (Amani)
Ayurveda kent een olie genaamd ‘Amani’. De naam betekent: ‘olie gemaakt onder de hemel’. Deze olie is volgens Ayurveda heilzaam voor ziekten die gerelateerd zijn aan de hersenen. Wanneer men het lichaam met deze olie masseert, heeft dit een positieve invloed op de geest. Die wordt er actief maar ook koel van. Nervositeit vermindert en de lichaamskracht neemt toe. Bovendien zorgt de olie voor gezond haar.
Om deze olie te maken, heeft men een blauwgekleurde glazen fles nodig en sesam-, koolzaad- of kokosnootolie. De fles moet met een van deze oliën gevuld worden en ten minste drie maanden onder de zon staan. Niet op een vloer maar op een houten plank. De fles moet bedekt worden met een katoenen doek die elke dag vervangen moet worden.

Ayurveda schenkt u een handreiking om te werken aan uw geheugen. Neem die aan, want er komt een tijd in uw leven dat herinneringen u heel dierbaar worden!

 

 

WhatsApp chat